20 May 2024
 

Om rasen

Vit herdehund vallning. Foto: Gunilla Andersson

Kort historik

Vit herdehunds historia är den tyska schäferns fram till 1933, då den vita färgen förbjöds i Tyskland. Efter förbudet försvann de i stort sett från Europa, utom i England och aveln fortsatte bland annat i USA och Kanada. De första vita herdehundarna importerades till Schweiz i början av 1970-talet. Rasen registreras som egen ras sedan 1991 och förekommer nu frekvent över hela Europa. Den vita herdehunden står närmare sitt ursprung som vall- och herdehund jämfört med den moderna schäfern. I Sverige erkändes rasen av Svenska Kennelklubben (SKK) år 2000. Sedan 2010 ingår vit herdehund bland de raser som Svenska Brukshundklubben (SBK) har övergripande avelsansvar för – ett avelsarbete som strävar mot att få fram friska och funktionsdugliga hundar. Läs mer om vit herdehunds historia

Vit herdehund uppletande. Foto: Gunilla Andersson

Användningsområde

I rasstandarden betecknas rasen som sällskaps- och familjehund, men låt dig inte luras av detta. Den vita herdehunden är en mycket sportig hund som uppskattar aktivitet och passar till de flesta bruks- och hundsportsgrenar. Den används idag också som social tjänstehund och assistanshund. Rasen är intelligent och mångsidig vilket kräver en engagerad förare. Den är lättlärd, lyhörd, reagerar snabbt och samarbetsvillig. Rasen kan vara neutralt inställd till okända och även vakta när någon närmar sig hemmet.

Hälsa

Vit herdehund är generellt en frisk och sund ras. Den blev godkänd som ras år 2000 och i dagsläget finns ännu inte tillräckligt tillförlitlig statistik över allvarliga ärftliga sjukdomar. Höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED) förekommer. För registrering av valpar krävs att avelsdjuren har känd höftledsstatus och känd mental status vid mentalbeskrivning (MH). Från och med 2017.01.01 krävs fullständigt MH med kryss i alla rutor för föräldradjur (födda 2016.01.01 och senare) vid registrering av avkomma av brukshundsras.

Vit herdehund tik med valp

Egenskaper / Mentalitet

Vit herdehund ska vara en livlig, gladlynt, lättlärd hund som uppskattar aktivitet. Den ska ha ett balanserat temperament, vara uppmärksam, vänlig och lågmäld. Aldrig rädd eller oprovocerat aggressiv. Rasens högt utvecklade sociala kompetens ger den förutsättningar att anpassa sig till all sorts händelser och situationer. Vit herdehund är en social hund som hyser stor tillgivenhet till sin ägare och den önskar ingenting högre än att vara accepterad som en i familjen.

Storlek och utseende

Vit herdehund är en kraftfull och välmusklad, medelstor hund. Mankhöjd för hanar är 58–66 cm och för tikar 53–61 cm. Den ska vara rektangulärt byggd (12:10) och ha medelgrov benstomme. Kroppen ska ge ett elegant och harmoniskt intryck. Pälsen är medellång eller lång, alltid med underull. Färgen är vit.

Pälsvård

Rasen kräver normal pälsvård. En korrekt långhårspäls är inte svår att sköta. En genomborstning i veckan, något oftare vid fällning. Bakom öronen och lårens baksidor är områden som kan kräva större noggrannhet. Båda hårlagen badas vid behov. Klorna bör klippas regelbundet så att de hålls korta.

Övrigt

Vit herdehund är en mycket allsidig hund som trivs när den får känna sig delaktig i sin ägares närvaro. Då rasen i grunden är ämnad för arbete behöver deras intelligens och arbetslust användas till något konstruktivt. Bakgrunden som vall- och vakthund innebär ofta andra egenskaper än om det är en ren sällskaps- och familjehund du söker. Fundera på hur mycket tid du har och vad du vill göra tillsammans med din hund.

Grupp 1

Vall-, boskaps- och herdehundar

Vit herdehund lydnad. Foto: John-Arne Pettersen


Om du funderar på att skaffa en vit herdehund, tänk på att…

  • Vit herdehund är en ganska stor hund och behöver ett aktivt liv. Har du tid, plats och ork?
  • Vänd dig till uppfödare som inger förtroende och är villiga att besvara frågor angående föräldrar och rasen i stort.
  • Ta reda på så mycket det går om tidigare avkommor, föräldrarna, syskon och gärna längre bak i stamtavlan.
  • Försäkra dig om att du köper en vit herdehund registrerad i Svenska Kennelklubbens (SKK) stambok (med stamtavla).
  • Besök gärna rasklubbens webbplats www.vitherdehund.com för mer information.

Dela

 
Om vit herdehund

Är du intresserad och vill ha mer information om rasen och dess spännande historia.

Läs här »
Se oss på Flickr

Alla bilder rymms inte här. Håll därför utkik efter fler bilder på Flickr. Har du egna bra bilder, skicka dem till oss.

Jag vill titta »
Bli medlem i VHK

Alla som är intresserade av vit herdehund är välkomna som medlemmar hos oss.

Hur gör jag »
Kontakt

Vit Herdehundklubb
c/o Linda Johansson
Ängomsbodarna 116, 862 94 Njurunda

E-post: vhk@vitherdehund.com