22 July 2024
 

Internationellt webinar om genetisk variation.

För första gången i rasens historia globalt sett så kommer Vit herdehundklubb, i samarbete med Feragen, att hålla ett internationellt webinar avseende genetisk variation. Webinaret är gratis att delta på och alla som har intresse av avel är välkomna att anmäla sig.

Webinaret hålls på engelska och i mån av tid kommer Feragen att besvara frågor som kan ställas via en chatt-funktion. Om det blir fler anmälda än det finns platser (Feragen har satt ett maxantal) så kommer vi att försöka hålla ytterligare ett webinar längre fram i tid.

Varför ett webinar om genetisk variation? Genetisk variation är ”nyckeln” till allt liv och utan genetisk variation så riskerar arter att dö ut. Inom en liten population är det svårare att bibehålla genetisk variation och därför behöver rasklubbar och uppfödare en stor verktygslåda och Feragen kommer att visa hur hundars DNA kan matchas för att vi ska förlora så lite variation som möjligt i varje kombination.

Varför internationellt och inte nationellt? Vår ras är liten till antalet och alla uppfödare är beroende av varandra när det kommer till att säkerställa genetisk variation, därför bjuder vi in deltagare från hela världen.

Varför Feragen? Det finns ett stort antal företag som arbetar med hundars DNA, i dagsläget är det dock enbart Feragen som som erbjuder DNA-test avseende genetisk variation och har ett digitalt matchningsverktyg som uppfödaren själv kan använda sig av när denne letar efter tänkbara avelshundar.

Webinaret går av stapeln den 16 augusti, 19:00 svensk tid. Anmäler dig gör du via denna länk – Feragen Webinar.

Vi vill redan nu rikta ett stort tack till Feragen och till de uppfödare runt om i världen som gjort detta möjligt genom att de har bidragit med sina hundars DNA till Feragens databank.

Väl mött önskar vi i avelsrådet.

Dela

 
 
Om vit herdehund

Är du intresserad och vill ha mer information om rasen och dess spännande historia.

Läs här »
Se oss på Flickr

Alla bilder rymms inte här. Håll därför utkik efter fler bilder på Flickr. Har du egna bra bilder, skicka dem till oss.

Jag vill titta »
Bli medlem i VHK

Alla som är intresserade av vit herdehund är välkomna som medlemmar hos oss.

Hur gör jag »
Kontakt

Vit Herdehundklubb
c/o Linda Johansson
Ängomsbodarna 116, 862 94 Njurunda

E-post: vhk@vitherdehund.com