22 July 2024
 

Har du en hund som kanske vill bli pappa?

Har du en hanhund som är fullt frisk och äldre än 4 år? Kan du tänka dig att låta honom bli pappa till en kull valpar?

Vi vill publicera en lista med hanhundar som kan användas i avel.

Kraven för att få stå på listan är:

  • Hunden ska vara 4 år eller äldre. (Fylla 4 år under 2022 fungerar)
  • Hunden ska inte tidigare ha haft en kull.
  • Den ska vara fullt frisk.
  • En kontaktuppgift till dig som ägare måste kunna publiceras (mail och/eller telefonnummer).

Vad krävs för att få bli pappa om man är en vit herdehund?

För att få bli pappa måste hunden vara mentalbeskriven och röntgad med ett resultat som visar att han kan nedärva bra egenskaper och hälsa, mer om det kan du läsa här: En enklare guide angående hälsa till eventuellt blivande föräldrar. Är din hund inte mentalbeskriven och/eller röntgad så kan du få vägledning och hjälp med hur du ska göra genom att du kontaktar oss i VHK eller din hunds uppfödare. Om hunden inte är utställd eller exteriörbeskriven måste det framgå av ett veterinärintyg att den har två normalt belägna testiklar för att valparna ska få registreras hos SKK, VHK rekommenderar också att pappans tandstatus är känd.

Varför letar vi nya pappor?

Det finns väldigt få vita herdehundar och de flesta är mycket nära besläktade. När hundar som är mycket nära besläktade går i avel går genetisk variation förlorad och om en hund används flera gånger i avel förlorar populationen genetisk variation i ännu snabbare takt. Vi vill ha en population med stor genetisk variation då det gagnar rasens hälsa.

Vad händer när hunden blivit pappa?

Så snart hunden blivit pappa till en kull så har den bidragit till rasens framtid och kommer att plockas bort från listan till förmån för nya oanvända hanar. På så vis kan vi alla hjälpas åt att bevara så mycket genetisk variation som möjligt till framtida generationer. Som hanhundsägare får du ekonomisk ersättning av den uppfödare som använder din hund i avel. I många fall, och beroende på hur intresserad du är, får du också ofta möjligheten att följa din hunds valpar i deras utveckling genom till exempel vänskap på sociala medier. Man blir lite som en stolt ”farmor” eller ”farfar” kan man säga.

Om du har en tik.

Om du har en frisk, vuxen tik som du önskar ska ingå i avel så kontakta gärna din uppfödare eller VHK. Tikarna är lika viktiga i bevarandet av genetisk variation som hanarna, men det är självklart en större uppoffring att låna ut sin tik alternativt själv ta en kull jämfört med att låta en hanhund para en tik.

Kontakt.

Kontakta oss om du har en hund som du tror kan bidra till avel. Maila till avel@vitherdehund.com så tar vi det därifrån! Du kan också kontakta din hunds uppfödare.

Dela

 
 
Om vit herdehund

Är du intresserad och vill ha mer information om rasen och dess spännande historia.

Läs här »
Se oss på Flickr

Alla bilder rymms inte här. Håll därför utkik efter fler bilder på Flickr. Har du egna bra bilder, skicka dem till oss.

Jag vill titta »
Bli medlem i VHK

Alla som är intresserade av vit herdehund är välkomna som medlemmar hos oss.

Hur gör jag »
Kontakt

Vit Herdehundklubb
c/o Linda Johansson
Ängomsbodarna 116, 862 94 Njurunda

E-post: vhk@vitherdehund.com