20 May 2024
 

Glädjande nyhet och vår splitternya hanhundslista!

Kommande onlinemöte

På vårt kommande onlinemöte den 26 januari kommer vi att ha glädjen av att presentera Ingrid Tapper som gästföreläsare! Ingrid som är etolog och har mycket lång erfarenhet inom ”hunderiet” kommer att prata om hur vi kan bevara vår ras för framtida generationer genom en hållbar och långsiktig avel. Inte anmält dig än? Skynda skynda – anmälningstiden går snart ut! Länk till inlägg om onlinemöte och hur du anmäler dig hittar du här.

Vår satsning på genetisk variation

För er som läst vårt utkast av RAS (rasspecifik avelsstrategi) så har ni sannolikt redan förstått att vi vill göra en stor satsning när det kommer till just hållbar avel. Vi vill ge uppfödarna mer möjligheter att införliva nya hundar i aveln så att den genetiska variationen kan bibehållas – detta då det är vår garanti för rasens fortlevnad.

I och med denna satsning har vi också glädjen att kunna presentera en helt ny form för hanhundslista! Friska, vuxna hanhundar som inte tidigare har använts i avel är välkomna att stå på listan, mer om det kan du läsa här.

Här hittar du Hanhundslista_VHK_20220121 Detta är ett levande dokument, hanhundar kommer därmed att föras upp fortlöpande, vi kommer också att plocka bort hundarna från listan när de en gång använts i avel någonstans i Sverige, Norge, Finland eller Danmark.

Visste du att det ultimata för vår ras hade varit att ingen enskild hund fick mer än runt 8-9 valpar och att vi avråder från att någon enskild hund får fler än 25 valpar? Förklaringen till varför hittar ni i vårt utkast av RAS och har ni redan läst den så bjuder vi på några intressanta länkar här nedanför.

Varför vi vill ha äldre hanhundar i aveln (engelska)

Hur man bevarar genetisk variation.

Framtidens hundar – möjligheter och utmaningar med ett hållbart avelsarbete.

Vad är konsekvensen av förlust av genetisk variation och inavel (engelska)

Dela

 
 
Om vit herdehund

Är du intresserad och vill ha mer information om rasen och dess spännande historia.

Läs här »
Se oss på Flickr

Alla bilder rymms inte här. Håll därför utkik efter fler bilder på Flickr. Har du egna bra bilder, skicka dem till oss.

Jag vill titta »
Bli medlem i VHK

Alla som är intresserade av vit herdehund är välkomna som medlemmar hos oss.

Hur gör jag »
Kontakt

Vit Herdehundklubb
c/o Linda Johansson
Ängomsbodarna 116, 862 94 Njurunda

E-post: vhk@vitherdehund.com