19 June 2024
 

Vi vill att alla bidrar

Under åren 2011-2016 föddes det totalt 88 kullar i Sverige. Av dessa 88 kullar är det 53 kullar dvs. 60% där ingen individ har gått vidare i avel. Just dessa kullars genetiska variationen har gått, eller går förlorad, om ingen hund ur dessa kullar för sina gener vidare.

Det är 30 kullar (34%) som fört vidare sina gener genom att 1 hund ur kullen har gått vidare i avel. Från 5 kullar (5%) har 2 individer gått vidare i avel, och från 1 kull (1%) har 3 hundar gått vidare i avel.

Skulle vi få in fler unika individer i aveln så sänker vi farten när det kommer till förlust av genetisk variation i vår slutna population. Därför hoppas vi att uppfödarna använder sig av de olika hanhundarna som står på vår hanhundslista och vi hoppas också att fler uppfödare inventerar sina kullar och uppmanar hundägarna som har fina, friska hanar att skicka in dessa till Hanhundslistan. 

Som rasklubb är det vår främsta uppgift att måna om rasen och det kan vi bara göra om vi får hjälp av både uppfödare och hundägare, vi hoppas därför att ni ser Hanhundslistan som ett gemensamt projekt som alla bidrar till.

Dela

 
 
Om vit herdehund

Är du intresserad och vill ha mer information om rasen och dess spännande historia.

Läs här »
Se oss på Flickr

Alla bilder rymms inte här. Håll därför utkik efter fler bilder på Flickr. Har du egna bra bilder, skicka dem till oss.

Jag vill titta »
Bli medlem i VHK

Alla som är intresserade av vit herdehund är välkomna som medlemmar hos oss.

Hur gör jag »
Kontakt

Vit Herdehundklubb
c/o Linda Johansson
Ängomsbodarna 116, 862 94 Njurunda

E-post: vhk@vitherdehund.com