20 May 2024
 

Heidi är Årets bragdhund 2013

Bragdhund 2013 - Barvestad's Heidi

Årets bragdhund heter Barvestad’s Heidi. När isen brast under matte Mari Landelius fötter drog den treåriga tiken upp henne ur det iskalla vattnet.

Den 7 januari i år blev en dramatisk dag. Mari Landelius från Järlåsa utanför Uppsala bestämde sig för att ta en långpromenad i Lunsenskogen med sina hundar – den vita herdehunden Heidi och Killen, en welsh springer spaniel. Mycket is och snö gjorde det svårt att ta sig fram i terrängen.

Plötsligt halkar Mari och går igenom en istäckt sankmark. Hon försöker att ta sig upp på egen hand, men isen går sönder varje gång. Utan att tveka börjar Heidi krypa mot matte.

– Jag var rädd att isen skulle brista för Heidi och försökte knuffa bort henne, men hon ville inte lyssna utan skulle bara fram till mig, berättar Mari.

Hon tar tag i Heidis päls och med hundens hjälp kan hon dra sig upp på land. Men problemen var inte över. På hemvägen halkar Mari igen och skadar ledbanden på både insidan och utsidan av foten. Hon lyckas ringa sin sambo som genast kör till skogen.

Blöt och kall haltar Mari sakta längs stigen för att möta upp. Hela tiden finns Heidi vid sin mattes sida. Mari släpper hundarna fria med kommandot ”leta husse” och efter en stund kommer Heidi tillbaka. Då har hon självklart med sig husse.

– Hon är helt otrolig! Det Heidi gjorde för mig kommer jag aldrig att glömma. Jag älskar den hunden och känner mig lyckligt lottad som har henne, säger en rörd matte.

Utses av Svenska Kennelklubben och Agria Djurförsäkring
Juryn, som bestod av Annika Klang, Hans Rosenberg och Ulf Uddman från Svenska Kennelklubben samt Magnus Berglin från Agria Djurförsäkring, motiverade sitt val så här:

”Den vita herdehundstiken, Barvestad’s Heidi, har genom sin instinkt och ovilja att lämna mattes sida hjälpt henne till säker mark när hon halkat och gått igenom en istäckt bottenlös sankmark. Heidi skickades att möte husse och uppmärksamma honom på var matte befann sig. Heidi var hela tiden ett stort stöd för matte innan hjälp nådde fram.”

Hedersomnämnande
Hedersomnämnande gick till golden retrievern Attigårdens Golden Imagination, som kallas Eimy, och ägs av Sara Söderström i Härnösand. Hedersomnämnande fick även Deminas Goa, en rottweiler som finns hos Kerstin Blood-Holland i Oskarshamn.

Träffa Heidi på Stockholm Hundmässa
Heidi och matte Mari Landelius kan ses på Stockholm Hundmässa den 7–8 december på Stockholmsmässan, Älvsjö. Prisutdelningen är lördagen den 7 december. Prissumman på 20 000 kronor skänks av Agria Djurförsäkring och går till en organisation som arbetar för djuren. Årets pristagare har valt att ge pengarna till Assistanshundfonden. Matte och Jill Adolfsson, som nominerade Heidi, bjuds på en VIP-helg på Stockholm Hundmässa 2013. Heidi själv får en medalj, ett smaskigt ben och ett års förbrukning av hundfoder skänkt av Royal Canin.

Dela

 
 
Om vit herdehund

Är du intresserad och vill ha mer information om rasen och dess spännande historia.

Läs här »
Se oss på Flickr

Alla bilder rymms inte här. Håll därför utkik efter fler bilder på Flickr. Har du egna bra bilder, skicka dem till oss.

Jag vill titta »
Bli medlem i VHK

Alla som är intresserade av vit herdehund är välkomna som medlemmar hos oss.

Hur gör jag »
Kontakt

Vit Herdehundklubb
c/o Linda Johansson
Ängomsbodarna 116, 862 94 Njurunda

E-post: vhk@vitherdehund.com